Soleksem creme – når solen giver udslæt

19 juli 2020
Astrid Pedersen

Døjer du hver sommer med rødmen, knopper og kløe i din hud hver gang du har været ude i solen? Så lider du højst sandsynligt af soleksem.

Hvad er soleksem?

Soleksem er en reaktion i huden som opstår ved solbadning. Soleksem kan udmønte sig som små røde knopper, rødt udslæt, kløe i huden samt blærer som ligner nældefeber. soleksem må ikke forveksles med solskoldning idet tilstanden har andre karakteristika. Soleksem skyldes nemlig en slags allergisk reaktion der kaldes polymorft lysudslæt.

Den grundlæggende årsag til soleksem kendes ikke men menes at være en slags reaktion på et stof som udskilles i huden som reaktion på solens lys. Soleksem optræder hyppigst blandt mennesker i de skandinaviske lande hvor der bor mange mennesker med lys hud.

Kan soleksem behandles?

Soleksem kan ikke kureres, men skal forsvinde af sig selv. Du kan dog gøre en masse for at beskytte dig selv imod udbrud af soleksem. Du bør for eksempel sørge for at skærme dig imod direkte sol lys ved at iføre dig t-shirt og en solhat. Og så skal du beskytte huden på de mest udsatte områder med en creme indeholdende uv filter.

Har du først fået soleksem i udbrud kan udslættet godt være svært at komme til livs. I svære tilfælde vil lægen påføre en salve indeholdende binyrebark hormon som for eksempel hydrocortison. Dette er dog skrappe midler at tage i brug, og binyrebark hormon bør under ingen omstændigheder anvendes i længere perioder ad gangen.

I stedet kan du med fordel bruge creme eller body lotion indeholdende B12 vitamin. B12 vitamin har vist sig at have en gavnlig effekt på inflammation og eksem i huden og vil således også kunne hjælpe dig med at lægge en dæmper på udslæt og kløe i forbindelse med soleksem.

Du kan finde den bedste soleksem creme på vitacreme.dk

Flere Nyheder